Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu akademik, mesleki, sosyal ve duygusal alanlarda bozulmaların eşlik ettiği nörogelişimsel bir bozukluktur.. Toplumdaki yaygınlığı çocuklukta % 8, ergenlikte % 6 ve erişkinlikte % 4 olarak bildirilmektedir. Yaş ilerledikçe hiperaktivite ve dürtüsellikte azalma olabilir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan bireylerde yerinde duramama, sıra beklemede zorluk, sabırsızlık, başkalarının sözünü kesme, içsel huzursuzluk hissi, düşünmeden hareket etme, erteleyememe, dikkatsizlik ve odaklanmayı sürdürmede güçlük, gibi belirtiler görülür. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan bireyler görevlerini planlamada, bir işe başlama, başladığı işi sürdürme ve zaman yönetiminde sorun yaşayabilirler.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin birçoğu diğer psikiyatrik bozukluklarda da sık görülür. Hem ayırıcı tanı, hem de eşlik eden ruhsal bozukluklar açısından iyi değerlendirilmelidir. Çocuklarda karşıt olma karşıt gelme, davranış bozuklukları, öğrenme ve anksiyete bozuklukları, ergenler ve erişkinlerde ise anksiyete, depresyon, alkol - madde kullanım bozukluğu, kumar oynama bozukluğu eşlik edebilir.
Dikkatsizliğin baskın olduğu tip, aşırı hareketliliğin dürtüselliğin baskın olduğu tip veya her ikisinin de tanı ölçütlerinin karşılandığı birleşik görünüm şeklinde olabilir.
Genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkar.. Kalıtsal özelliği en belirgin olan psikiyatrik bozukluklardan biridir. Yapılan çalışmalarda beyin sağ prefrontal gri madde ve sol oksipital gri ve beyaz madde hacminde azalma olduğuna ilişkin veriler saptanmıştır. Frontostriatal ve frontoparietal devrelerde nöral aktivitedeki eksiklikler gözlenmiştir. Norepinefrin , epinefrin, Dopamin içeren çeşitli nörotransmitterlerin dengesizliği söz konusudur. Çevresel faktörler açısından ise yoksulluk, çocukluk dönemi ihmal ve istismarı, olumsuz ebeveynlik, ailede geçimsizlik gibi psikososyal faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir.
Medikal tedavi, psikoeğitim, akademik becerileri iyileştirme, çocuklar için ebeveyn eğitimi, davranış modifikasyonu, bilişsel davranışçı terapi DEHB tedavisinde kullanılan yöntemlerdir.
Bilgilendirme amaçlı yazıdır.
Commenti