Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) (Takıntı Zorlantı Hastalığı) hastalığı olan bireylerin kendisi kadar yakınları da bazı alanlarda zorlanabilmektedir. Hastalığa ilişkin nasıl bir tavır sergilemek gerektiğiyle ilgili kafa karışıklığı yaşanabilmektedir. Öncelikli olarak obsesif kompulsif bozukluğun gerek medikal tedavi, gerek Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemleri ile tedavi edilebilir bir hastalık olduğu bilinmelidir.
OKB li bireyler zaman zaman karar verme aşamalarındaki zorluk nedeniyle tedavi kararı ve süreci konusunda da zorluk yaşayabilirler. Bu durumda hasta yakınları OKB hastalığı olan bireyi tedavi konusunda cesaretlendirebilirler. Suçlayıcı ve yargılayıcı bir tutumdan uzak durulmalı , kişinin yaşadığı zorlu sürecin farkında olunmalıdır. Bununla birlikte zaman zaman OKB li birey takıntılı düşüncelerini nötralize etmek için yaptığı ritüelleri (tekrarlayıcı davranışlar ve zorlanmalar örneğin defalarca el yıkama, kontrol etme vb) konusunda yakınlarından da yapmasını bekleyebilirler fakat bu noktada hasta yakını bu tekrarlayıcı davranışlara katılım konusunda hastayla anlaşmaya vararak, ritüellere katılım ve onay verme davranışını azaltıp sonlandırmalıdır.
Genellikle stres, hastalığa ilişkin belirtileri arttırabilmektedir. Bu nedenle medikal tedavi ve bilişsel davranışçı terapiye ek olarak yapılabiliyorsa bazı sosyal düzenlemeler yapılabilecekler arasındadır.
Uzm. Dr. Neşe Öztürk Atkaya
Bilgilendirme amaçlı yazıdır. Belirtilerin olması halinde psikiyatri uzmanına başvurunuz.
Kommentare