Vajinismus cinsel birleşme girişimleri esnasında, korku ve kaygı ile birlikte ağrı hissinin eşlik edebildiği, vajinanın dışa yakın kısmını çevreleyen kaslarda yineleyici ve sürekli biçimde istemsiz kasılmaların olması olarak tanımlanır. Bu kasılmalara bedenin diğer bölgelerinde, örneğin bacaklarda ve karın kaslarında kasılmalar, bacakların kapanması, partneri ittirme, çarpıntı, terleme, bulantı kusma, fenalık hissi ve ağlama eşlik edebilir. Vajinismus belirtisini vajinada gösteren bir ruhsal bozukluk olup, ülkemizdeki kadın cinsel işlev bozuklukları arasında en sık görülen klinik başvuru nedenidir.
Cinselliğe dair bilgi eksikliği, yanlış bilgilenmeler, cinselliğe ilişkin geçmiş travmatik deneyimler, kadının toplumsal ve aile içindeki rolüne ilişkin olumsuz deneyimlere bağlı kadınlık rolüyle ilgili olumsuz algılar, toplumun cinselliğe bakışı ve kadınlar üzerindeki etkisi vajınısmus gelişiminde önemli etkenlerdir.
Genellikle ilk cinsel birleşme deneyiminde ortaya çıkar ancak tedavi edilmezse uzun yıllar devam edebilir. Bununla birlikte başlangıçta olmayıp, komplikasyonlu doğumlar, operasyonlar, cinsel travma gibi nedenlerle sonradan da ortaya çıkabilir.
Vajınısmus, cinsel terapiye en iyi yanıt veren cinsel işlev bozukluğudur. Cinsel terapiye çift olarak başvurulması önemlidir. Eşlerin tedaviye uyumu ve eşler arasındaki iletişim tedavi sürecini etkileyen önemli bir unsurdur.
Cinsel terapi, bu alanda eğitim görmüş ruh sağlığı uzmanları tarafından yapılır. Cinsellik mekanik bir yaşantı olmadığından, eşler arası ruhsal dinamikler, kaygıya sebep olan psikolojik faktörler, cinselliğe ilişkin yanlış inanışlar, varsa geçmiş travmatik deneyimlerin ruh sağlığı uzmanları tarafından değerlendirilmesi oldukça önemlidir.
Bilişsel davranışçı terapi tekniklerini temel alan cinsel terapi, eşlerle ayrı ayrı ve birlikte görüşme, cinsel bilgilendirme, cinselliğe ilişkin yanlış inanışların düzeltilmesi, evde yapılması istenen sistematik duyarsızlaştırma egzersizleri gibi teknikleri içerir. Terapideki hedef yalnızca cinsel birleşme değil, her seferinde kasılma ve korku olmadan ağrısız kaygısız birleşmedir.
Belirtilerin olması halinde ayrıntılı değerlendirme için bu alanda çalışan ruh sağlığı uzmanlarına başvurulmalıdır.
Bilgilendirme amaçlı yazıdır.
Uzm. Dr. Neşe Öztürk Atkaya
Comments